FAQ

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna och här finns även ett lexikon med olika trycktermer, som kan vara bra att ha koll på.

Eftersom alla beställningar varierar i upplaga och storlek och olika trycksaker kräver olika handhavande, är det svårt att ge ett konkret svar. Efter att du skickat in din förfrågan till oss kan vi ge dig ett specifikt pris för just din trycksak.

Vi levererar oftast inom samma dag eller inom två arbetsdagar men det beror på vilken typ av trycksak som beställningen avser. När du skickat in din beställning kan vi ge dig mer exakt leveransinformation.

Tänk först ut vad du vill trycka. Är det en flyer eller flersidig broschyr? Tänk ut hur många sidor det ska vara och vilka mått. Ställ in detta i programvaran du använder. Kom ihåg att även ställa in utfall och marginaler, som är till för att inget ska försvinna från ditt dokument under och efter tryckning. Utfall brukar vara 3 mm och marginal 10 mm men dessa mått kan variera.

Den fil du skickar till oss ska vara i formatet PDF. PDF står för ”Portable Document Format” och gör vi kan visa och använda ditt dokument oberoende av vilket system och verktyg – såväl hårdvara som mjukvara – som du använde för att skapa dokumentet.

Arbetar du i InDesign kan du följa dessa instruktioner:

  • Exportera ditt dokument genom att klicka på “File” och sedan “Export”.
  • I dialogrutan som kommer upp, välj titel och filformat. Välj Adobe PDF (print).
  • Se till att färgprofilen FOGRA39 är vald under CMYK-profilen. Detta kan du kontrollera under “Assign profiles”.

Arbetar du inte i InDesign får du göra på ungefär samma sätt fast i programvaran du använder. Det viktiga är att du sparar dokumentet som PDF och med färgprofilen FOGRA39.

Utfall är de röda linjerna som ligger utanför och runtom ditt dokument, om du arbetar i InDesign. De är till för att visa hur långt du ska dra ut din bild för att du ska undvika vita kanter vid tryckning då maskinerna inte kan göra ett tryck ända ut till kanten av en trycksak. Om du inte arbetar i InDesign kom ihåg att dra ut dina bilder en bit utanför ditt dokument. Marginaler är de lila linjerna som ligger inom ditt dokument om du jobbar i InDesign. De är till för att ingen text ska försvinna bort i efterbehandlingen. Måtten kan variera på utfall och marginaler men mäts alltid i millimeter.

Har du några andra frågor som du inte fått svar på? Eller funderar du på något annat? Tveka inte att höra av dig! Vill du göra en beställning direkt? Skicka oss då ett mejl med din fil, ring oss eller klicka här för att komma till vårt beställningsformulär!

Trycklexikon

Det är lätt att gå vilse bland branschtypiska termer. Här nedan förklarar vi därför ett antal begrepp som förhoppningsvis ska underlätta din beställning.

… är den vanligaste papperstypen att trycka på och brukar användas till reklamblad och tidningar. Det är kostnadseffektivt och passar till flera olika saker, särskilt om du ska trycka ett stort antal av något.

… är belagt med ett bestrykningsmedel vilket gör det blankt och en bra färg- och bildåtergivning. Bestruket papper är bra för detaljerade bilder med mycket färg och ger ett mer exklusivt intryck. 

… eller efterbehandling, innebär att man ändrar något på trycksakens yta eller form. Man kan till exempel skapa visuella effekter eller addera ett skyddande lager. Man kan stansa hål, numrera eller ornera. Exempel på bokbinderi är att skära, falsa eller biga.

… är formatet som din fil ska vara i när den skickas till tryckeriet. PDF finns i flera olika versioner och kan lagra, spara och visa en mängd olika data oberoende av program eller system som det skapades med.

… är det sätt man fäster ihop arken eller sidorna på. Exempel på bindning kan vara metallbindning eller trådbindning.

… är när man skär av en del av trycksaken för att få bort överflödig vit yta längs med kanterna. När man skär följer man utfall och skärmärken och det är därför viktigt att dessa är inkluderade i dokumentet.

… är när man viker den tryckta ytan i flera delar och då får olika sektioner och sidor. Den vanligaste typen av falsning är när man viker ytan på mitten för en fyrsidig folder.

… står för Cyan, Magenta, Yellow och Key color (svart) och är en färgmodell som används inom tryck för att få fram ett oändligt antal olika färger. Man trycker då med så kallat fyrfärgstryck.

… står för Pantone Matching System och är ett färgsystem för dekorfärger. Alla färger har ett speciellt namn och nummer och följer ett exakt recept vilket gör att du alltid får fram samma färg oavsett omständigheter.

Redo att beställa?